Tips till dig som ska flytta

Mycket att stå i inför flytten till Jönköping? Oroa dig inte, vi har gjort det enklare för dig! 

Här finner du svaret på de vanligaste frågorna om flytten, samt lite generella tips och tricks till hur du får din flytt att flyta så smidigt som möjligt.

1. Sök bostad i god tid 

Eftersom Jönköping är en av Sveriges tio största städer är utbudet av bostäder begränsat. Därför har vi även sammanställt en guide till att hitta boende i regionen, som du gärna kan läsa innan du flyttar. 

I huvudsak gäller regeln att du samtidigt som du bestämmer dig för att flytta börjar söka efter boenden. Begränsa inte dig själv till en början, utan sök efter allt som du kan tänka dig att bo i.

Ha alltid i åtanke att du troligtvis föredrar att ha ett boende, oavsett om det är dyrt eller orenoverat, framför att inte ha ett. Var därför inte kräsen. När du väl har flyttat blir det enklare att leta boenden på plats. 

2. Säg upp och teckna nya avtal i god tid 

För att undvika onödig stress och för att inte riskera att bli utan bredband eller el gäller det att både säga upp och teckna nya avtal i god tid. Så snart du vet att du med säkerhet kommer att flytta bör du säga upp dina befintliga avtal. Tänk på att de även kan ha en bindningstid. 

Du bör även vara ute i god tid med att teckna nya avtal till ditt boende. Dels kan det underlätta att slippa göra det när du redan har fullt upp med flytten, men det ger dig även tid att jämföra och ta ett informerat beslut. 

Både när du säger upp avtal och tecknar nya kan du vanligtvis bestämma ett start- och slutdatum för avtalet. Var därför inte orolig för att säga upp eller teckna ett nytt avtal ”för tidigt”. 

3. Hitta lokala hantverkare

Oavsett om du flyttar in i en hyresrätt eller köper din bostad kan det finnas arbeten som behöver utföras i din nya bostad.

När man är nyinflyttad är det inte helt enkelt att veta var man ska vända sig när man behöver hjälp av en snickare eller rörmokare. Ett bra sätt att hitta hantverkare i Jönköping är via Hantverkare.se.

Förutom att samla alla lokala hantverkare på ett ställe så är även företagen på Hantverkare.se kontrollerade och godkända av Dorunner. När du hittat en hantverkare som du är nöjd med så har du skapat en värdefull kontakt för framtiden, då du kan anlita firman för framtida arbeten.

4. Upptäck regionen innan du flyttar 

Ett tips till dig som planerar att flytta till Jönköping är att även se hela närområdet. Eftersom det överlag är enklare att hitta boenden i de mindre orterna kan det vara att föredra framför centrala Jönköping. 

Utöver det ger det även en god uppfattning om vilka aktiviteter, naturområden och så vidare som finns inom ett rimligt avstånd. Det är inte säkert att Jönköping faktiskt är den stad du vill flytta till, var säker på det innan du gör något förhastat.

5. Tänk över ditt flyttlass noga 

Att flytta, oavsett hur lång sträckan är, är ett utmärkt sätt att rensa ut gamla saker som inte används. Ta tillfället i akt att i god tid inleda din flytt genom att sortera in dina saker i sånt som ska följa med, och sånt som du ska göra dig av med. 

Tips! Försäljningen av saker du inte vill ta med dig i flyttlasset kan ge dig några extra kronor att lägga på ditt nya boende. Kanske hittar du någon annans begagnade inredning som du tycker om? 

Ska du flytta långt gäller det även att tänka på den ekonomiska aspekten. Flyttlass kan bli dyrt, särskilt om du behöver hyra in en flyttfirma. Men gör du dig av med för mycket saker kan det leda till att du måste köpa nya grejer senare. 

Allra helst ska du få med dig precis de saker du behöver och använder i din vardag, men inget mer.