Tips till dig som besöker Jönköping

För dig som är på besök i Jönköping finns det mycket att hitta på. Förutom de aktiviteter och besöksmål du borde se vill du inte heller missa att se stadskärnan, eller det närbelägna polkagrisbageriet. 

Kort och gott finns det mycket att se, och som alltid inte tillräckligt mycket tid. Kika igenom våra bästa tips för att se stan här så har du de bästa möjliga förutsättningarna att inte missa något! 

Planera ditt besök innan du åker 

Som i de allra flesta fall så räcker lite planering en lång väg. När du åker till en stad med över 100 000 invånare kan du räkna med att mycket kommer att vara bokat. Se till att du siktar in dig på ett hotell tidigt i din planeringsprocess och bokar det för de datum du är på besök. 

Är du intresserad av mat, eller är det några speciella restauranger du vill testa? Boka dem i förväg också! Det kanske känns löjligt att ringa en vecka i förväg, men det är faktiskt ingen dålig idé. Då underlättar du både för dig själv och för restaurangen. 

Tänk på! Även om vi råder dig att ha framförhållning – planera inte sönder din semester! Låt iallafall varannan dag vara obokad så att du blir flexibel att göra det du faktiskt känner för just den dagen. 

Anpassa ditt besöksschema efter årstid 

Jönköping har några stora evenemang som går av stapeln på ungefär samma tid varje år. Att ha lite koll på evenemangsdatumen kan alltså bidra med lite inspiration på aktiviteter. Nedan hittar du några av de evenemang som återkommer årligen: 

  • Dreamhack. Världens största datorfestival hålls årligen i Jönköping. Två gånger om året samlas upp emot 50 000 besökare för att sysselsätta sig med allt som är datorrelaterat. För dig som besöker staden under juni eller november är det helt klart en rolig sak att lägga till i schemat. 
  • Landsjön runt. För den som inte lockas av Jolt Cola och LED-lampor kan man i stället springa runt en sjö, i 12,5 kilometer. Loppet har arrangerats i 40 år och finns även i kortare distanser för den som inte är helt såld på löpningen än. 
  • Elmia Wood. Jobbar du inom skogsindustrin? I så fall kanske du är intresserad en av världens största skogsmässor, som organiseras i Jönköping vart fjärde år. Mässan hålls mitt i skogen, så även om du inte planerar att investera i tallskog den närmaste tiden kan du passa på att ta frisk luft och testa de senaste skogsmaskinerna. 

Om du har bil – upptäck omgivningarna

Även om det finns mycket att göra i centrala Jönköping riskerar du att missa mycket om du bara fokuserar på stadskärnan. Åker du bil till Jönköping kan du passa på att stanna i de mindre orterna på vägen. 

Beroende på vilket håll du kommer ifrån varierar det självklart var du bör stanna. Några tips är iallafall Gränna, Visingsö och Tabergsgruvan. Passa även på att promenera genom John Bauers skogar om du får möjligheten – du kommer inte att bli besviken.