Utbildning & Karriär

I Jönköping är det av stor prioritet att alla barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att utvecklas. De många studiealternativen lockar studerande från långt utanför kommungränsen. För likväl som grundskola och gymnasium sätter stora krav på kvalitet, så är Jönköping University en modern utbildningsarena på stark frammarsch. Jönköpings utbildningar kan erbjuda grunden för en ny karriär.

Grundskola och Gymnasium

Alla elever i grundskola och på gymnasium ska få känna trygghet, och få utveckla en lust till att lära sig nya saker. Personalen förmedlar sin undervisning genom att guida och inspirera, samtidigt som fokus finns på måluppfyllelse.

Föräldrar kan ofta känna en stor smidighet i e-tjänster som erbjuder självservice kring barnens skolgång, detta kring frågor då man förr tvingades kontakta personal vilka inte alltid var lätta att nå. De nya digitala systemen underlättar för vardagens tidspussel.

På gymnasienivå erbjuder Jönköping en mängd studieförberedande kurser, men också yrkesutbildningar. Det är inte ovanligt att gymnasieelever pendlar till Jönköping, eller bor inackorderade, för att ta del av stadens rika skolutbud.

Jönköpings Universitet

Jönköping University är en stiftelsehögskola med omkring 10 000 studenter. Studenter och personal inryms under någon av avdelningarna Tekniska Högskolan, Hälsohögskolan, Jönköping International Business School, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskoleservice och Jönköping University Enterprise.

Jönköping University erbjuder omkring 60 program på grund- och avancerad nivå, och studenterna har ofta gott om internationella möjligheter. Fokus för forskningen ligger på entreprenörskap, produktframtagning, hälsa, lärande och kommunikation.

Som student bjuds på ett rikt studentliv, och möjligheterna att skapa nya vänskapsband är stora på någon av studentkårens alla aktiviteter. Studentkårens evenemang skapar trygghet, gemenskap och leder till en bra sammanhållning.


Arbetsgivare i Jönköping

Jönköping har ett levande näringsliv och traktens företagshistoria och entreprenörskap domineras av flera kända namn. Husqvarna AB säljer bland annat robotgräsklippare, trädgårdstraktorer och motorsågar och är ett av Jönköpings läns största företag. Bland andra stora företagsnamn finns Sydved AB, Imtech Elteknik, Holmgrens Bil i Småland AB, Fläkt Woods AB och Atteviks personbilar. Stora Enso Packaging AB hör också till de större företagen liksom Danish Crown K-pack AB, Rörvik Timber Sales AB och Jönköpings energi AB.

I statistik från Jönköpings kommun visas att det område som sysselsätter mest människor i kommunen är Vård och omsorg, följd av Handel, Tillverkning och utvinning, Företagstjänster och Utbildning.