Idrott & Hälsa

I Jönköping kan man cykla omkring 27 mil på vackra cykelleder, eller vandra omkring 35 mil på olika vandringsleder genom stad och natur. Här finns också gott om olika sportklubbar, badplatser och motionsanläggningar. De flesta sporter kan utövas här, och intresset för idrott och hälsa är stort från så väl kommun som av kommuninvånare.


Ishockey

Jönköping är en stad med hockeytradition. På flera områden i staden finns platser att utöva hockey, från Råslätts bandybana, Norrahammars ishockeyring och inte minst arenorna i Kinnarp, med flera. Under vintermånaderna kan alla som vill delta i allmänhetens åkning. Allmänhetens åkning är kommunalt och alltid gratis. Det är en populär fritidsaktivitet för alla åldrar och en naturlig inkörsport till eget hockeyintresse.

I Kinnarps arena tränar Jönköpings stolthet, hockeylaget HV71, som har sina rötter i Jönköping och Huskvarna. Lagets grundades 1971 och har avancerat till att spela i den Svenska hockeyligan SHL (tidigare Elitserien).

Fotboll

Jönköping satsar på fotboll, och det finns lag för barn och ungdomar. Sandagymnasiet i Husqvarna samarbetar även med Jönköping Södra och kan därmed erbjuda professionell fotbollsträning som en självklar fritidsdel anpassad skolgången.

Har man inte själv intresset att spela fotboll, utan hellre vill sitta på läktaren så kan man med fördel betrakta Jönköping Södras matcher. Jönköping Södra IF är Jönköpings främsta fotbollslag. Idrottsföreningen har en lång historia och bildades redan 1922. Förutom fotboll har föreningen under åren även bedrivit handboll och ishockey. Idag är fotboll den enda idrotten i föreningen och laget har spelat Superettan sedan 2006, och avancerade ytterligare under 2015.

Stjärnor från Jönköping

Flera starka stjärnor inom sporten har sina rötter i Jönköping. Alexandra Engen har tagit sex SM-guld i mountainbiking, vid sidan av många övriga medaljer och prestigefulla pallplatser på internationella tävlingar. Jesper Thörnberg är hockeystjärnan som gått från klarhet till klarhet i Hockeyallsvenskan där han nu spelar för IF Björklöven. Racingföraren Linus Ohlsson tog en andraplats i TTA och blev tidigare mästare i Junior Touring Car Championship. Kristofer Snarberg är fotbollsspelaren som oftast spelar mittback. Som barn började han med fotboll och blev delaktig i Jönköpings Södra IF. Han har under åren lånats ut till olika lag, och fick 2014 debutera i Superettan.